Mergi la conţinutul principal

Revista MEDIST

Albumină Glicozilată. Un marker nou, o abordare inovativă în managementul diabetului.

Nr: 
5
 - August 2020
 | Înapoi la arhivă


Nr. 5 - August 2020


Albumină Glicozilată

Un marker nou, o abordare inovativă în managementul diabetului

Aproximativ 1.5 milioane de români au diabet, însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că multe persoane fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul, potrivit președintelui Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Dr. Romulus Timar.

 
Cheia unui bun management al diabetului este evaluarea periodică a eficienței tratamentului prin măsurarea concentrației de glucoză utilizând un test de încredere. 
Despre Albumină 
Albumina reprezintă aproximativ 60% din totalul proteinelor plasmatice. Aceasta are o durată de viață de 21 zile din momentul eliberării din ficat.



Albumina leagă în mod ireversibil grupări de glucoză, transformându-se în Albumină Glicozilată (AG). Aceasta reprezintă mai mult de 80% din proteinele glicozilate circulante.
Albumina se glicozilează de 10 ori mai repede decât hemoglobina

 
Spre deosebire de Hemoglobina Glicozilată (care reflectă media valorilor glicemice din ultimele trei luni) și testul uzual de glucoză (valoarea glucozei la momentul măsurării), Albumina Glicozilată poate fi un indicator de încredere al mediei valorilor glicemice din ultimele trei săptămâni datorită concentrației crescute în plasmă și timpului scurt de viață.
Albumina Glicozilată - un marker inovativ
Comparație între markerii pentru controlul glicemiei
Albumina Glicozilată este un marker valoros capabil să evidențieze fluctuațiile rapide și modificările recente ale glicemiei, permițând diabetologului o primă evaluare a eficienței tratamentului după 21 de zile de la începerea acestuia. 
Despre diabet în 2 minute (video)
Albumina Glicozilată are un rol important în diferite situații clinice, cum ar fi:

Selectarea tratamentului, începerea tratamentului și retestarea pacienților – variațiile Albuminei Glicozilate pot fi deja detectate după o săptămână.

Monitorizarea hipo- și hiperglicemiei – afinitatea pentru glucoză și timpul mic de înjumătățire al albuminei de 21 de zile fac ca testarea Albuminei Glicozilate să devină un instrument important și indispensabil în detectarea și evidențierea unor situații de hipo- și hiperglicemie care sunt corelate cu complicațiile date de diabet.

Pacienții cu anemie și hemoglobinopatii – modificările calitative și cantitative ale hemoglobinei nu afectează valorile Albuminei Glicozilate.

Controlul glicemiei în diabetul neonatal – Albuminei Glicozilată nu este influențată de variantele de hemoglobină. Aceasta este utilă pentru monitorizarea și controlul glicemiei la nou-născuții la care hemoglobina HbF este în proporție de 80%.

Monitorizarea diabetului la gravide – Albumina Glicozilată nu este afectată de deficiența de fier, foarte des întâlnită în trimestrul trei de sarcină.

Nefropatia diabetică – Albumina Glicozilată este considerată un marker sigur pentru controlul glicemiei în nefropatiile diabetice deoarece nu este influențată de anemie, de viața hematiilor și de administrarea eritropoietinei.

Proteina patologică pentru persoanele cu diabet – Albumina Glicozilată poate fi un factor patogen pentru persoanele cu diabet, un factor-cheie în cazul leziunilor micro- și macrovasculare. Ca urmare, Albumina Glicozilată poate fi considerată un marker pentru diabet și afecțiunile cardiovasculare.
Consultați broșura despre Albumina Glicozilată aici
Concluzii



Albumina Glicozilată reprezintă un indicator timpuriu pentru evaluarea glicemiei pe termen scurt și mediu.

Albumina Glicozilată este mai eficientă decât HbA1c în evaluarea glicemiei după 21 de zile la pacienții cu diabet.

Albumina Glicozilată este mai rapidă decât HbA1c și reprezintă un marker superior în evaluarea eficienței medicamentației la pacienții nou-diagnosticați și în ajustarea terapiei, inclusiv în cazul administrării insulinei.


Albumina Glicozilată este disponibilă pe analizoarele automate de biochimie.
 
Confidențialitate
 
Facebook
Website
YouTube