Valori crescute ale Factorului V descoperite la cazurile severe de COVID-19

Coagulopatia generează morbiditate și mortalitate în rândul pacienților cu COVID-19

Este deja cunoscut faptul că în cazul infecției cu SARS-CoV-2 se pot forma cheaguri de sânge periculoase ce pot conduce la paralizie, atac vascular cerebral, infarct miocardic și deces.

Există mai multe ipoteze privind mecanismele de generare a trombozei în COVID-19: procesul inflamator, disfuncții endoteliale, imobilizarea pacientului, anticorpii antifosfolipidici, dereglări ale Factorului VIII. Însă legătura directă dintre virus și coagulopatie rămâne încă neclară. Rezultatele de laborator arată valori crescute pentru testele D-Dimer, Fibrinogen și Factor VIII.

La începutul pandemiei în SUA, Massachusetts (23 martie 2020-27 aprilie 2020), în cadrul unui studiu de cohortă de tip prospectiv, echipa de cercetători în domeniul coagulării a Spitalului General din Massachusetts și personalul medical au recoltat probe de la pacienți pe o perioadă de aproximativ o lună. Echipa a studiat astfel mai mult de 100 de pacienți cu COVID-19, aflați la terapie intensivă. În cazul factorilor V, X, VIII, Fibrinogen și D-Dimer au fost obținute și adăugate în studiu ulterior și rezultatele din istoricul pacienților testați înainte de pandemie.

Cercetătorii au determinat activitățile factorilor V, VIII, X și curbele de reacție ale APTT din aceeași probă recoltată de la pacient și folosind metode validate clinic în laborator. Rezultatele obținute la testele Timpul de Protrombină (PT), APTT, heparinaza-APTT (Stago, Franța) și activitățile factorilor II, VII, IX, XI si XII erau înregistrate în studiu doar dacă probele respectau termenul de maxim 6 ore de la recoltare.

Valorile D-Dimer (bioMerieux, Franța) și Fibrinogen (Stago, Franța) au fost incluse în studiu doar dacă testarea era efectuată în maxim 2 zile de la recoltarea probelor.

Factorii au fost determinați folosind teste într-o singură etapă, pe baza PT (II, V, VII, X) și APTT (VIII, IX, XI, XII), pe echipamentul ACL TOP 750, utilizând reactivii HemosIL Calibration Plasma, Recombiplastin 2G, SynthASil, soluție de testare produsă de Instrumentation laboratory (Bedford MA, SUA), iar plasmele deficiente de factori de la Precision Biologic (Dartmouth, NS, Canada).

Studiul arată faptul că pacienții cu valori crescute ale Factorului V sunt mai predispuși la formarea cheagurilor la nivelul plămânilor (tromboembolism pulmonar/PE), la nivelul venelor și la apariția trombozei venoase profunde (DVT). Dintre pacienții cu valori crescute ale Factorului V, o treime dintre aceștia a suferit fie DVT, fie PE, comparativ cu 13% dintre pacienții care au înregistrat valori scăzute. În timp ce pacienții cu valori crescute au prezentat riscul de a dezvolta cheaguri, cei cu valori scăzute au un grad de mortalitate mai mare. Așadar, o scădere a valorii Factorului V pare a indica un prognostic negativ și chiar fatal pe fondul hipercoagulabilității.

Autorii au concluzionat că perturbări ale factorului V în cazurile severe de COVID-19 reprezintă o caracteristică nemaiîntâlnită, ce se adaugă celorlalte observații generate de investigațiile asupra coagulopatiei în infecția cu SARS-CoV-2.

Studiul a fost pentru prima dată publicat pe 24 august 2020, în American Journal of Hematology.

 

Sursa: LabMedica.com, 8 Octombrie 2020