RDW – un nou indicator important pentru pacienții diagnosticați cu SARS-CoV-2

Un test standard pentru evaluarea celulelor sanguine poate identifica pacienții internați cu COVID-19 care prezintă risc crescut de agravarea a bolii și deces.

O echipă de cercetători de la Centrul de Biologie a Sistemelor din cadrul Massachusetts General Hospital (Boston, MA, SUA) a efectuat un studiu în care au examinat 1.641 de adulți diagnosticați cu SARS-CoV-2 pentru a evalua modificările celulelor sanguine. Oamenii de știință au căutat mai întâi modele folosind teste de sânge disponibile în prezent, care sunt efectuate în mod obișnuit.

„Am fost surprinși să constatăm că un test standard care cuantifică variația dimensiunii celulelor roșii din sânge - numit lățime de distribuție a celulelor roșii sau RDW - a fost puternic corelat cu mortalitatea pacientului, iar corelația a persistat la verificarea altor factori de risc identificați, cum ar fi vârsta pacientului, alte teste de laborator și unele boli preexistente“, a declarat coautorul studiului, dr. Jonathan Carlson,  PhD.

Pacienții care aveau valori RDW peste intervalul normal atunci când au fost internați la spital au avut un risc de 2,7 ori mai mare de a deceda, cu o rată a mortalității de 31% comparativ cu 11% la pacienții cu valori normale RDW.

De asemenea, o creștere ulterioară a RDW după internare a fost asociată cu un risc și mai mare de deces, indicând faptul că RDW poate fi monitorizat în timpul spitalizării pentru a determina dacă pacienții răspund la tratament sau li se agravează starea. Anchetatorii caută în prezent să descopere mecanismele care determină creșterea RDW în cazurile severe de COVID-19.

"Asemenea descoperiri ar putea indica noi strategii de tratament sau identifica markeri mai buni ai severității bolii", a adăugat coautorul studiului, dr. Aaron Aguirre, PhD, cardiolog și medic Terapie Intensivă în cadrul MGH.

Sursa: https://www.labmedica.com/covid-19/articles/294784684/index.php