Diabetul autoimun latent

Diabetul este o patologie cronică, care apare atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau atunci când insulina produsă nu este utilizată în mod eficient, ducând la creșterea concentrației de glucoză din sânge. În România, în anul 2021 s-au înregistrat peste 800 000 cazuri de diabet.

Diabetul poate fi clasificat în patru categorii:

  1. diabet de tip 1 –caracterizat de o deficiență de insulină
  2. diabet de tip 2 – caracterizat de un deficit al secreţiei de insulină și insulinorezistenţă
  3. diabet gestațional
  4. alte tipuri de diabet specifice

Conform ghidurilor, diagnosticul de diabet se bazează pe dozarea glicemiei bazale, după o perioadă de minim 8 ore în care nu au existat ingestii calorice, a glicemiei la 2 ore după ingestia de glucoză (în cadrul testului de toleranță la glucoză pe cale orală - TTGO), a hemoglobinei glicozilate (HbA1c), determinate printr-o metodă certificată NGSP (National Glycohemoglobin Standardization Program) şi standardizată la metoda de referință DCCT, sau a glicemiei măsurate întâmplător (ocazional), în anumite circumstanțe.

Diabetul de tip 1 este o patologie autoimună în care are loc distrugerea  celulelor β din pancreas, lucru ce duce la o deficiența de insulină în organism. Acesta poate fi clasificat în 2 subtipuri: autoimun sau idiopatic (etiologie necunoscută), diferențierea fiind făcută de prezența sau absența autoanticorpilor anti-celule insulare pancreatice. Având în vedere că anticorpii apar înainte de debutul bolii, aceștia pot fi folosiți ca markeri de predicție și diagnostic.

Diabetul autoimun latent al adulților (LADA) este o formă de diabet cu caracteristici atât ale celui de tip 1, cât și ale celui de tip 2, mai fiind denumit și diabet de tip 1.5. Pacienții au, în general, vârste peste 30 de ani și prezintă cel puțin un anticorp împotriva celulelor β din pancreas. Distrugerea celulelor progresează într-un ritm mai lent decât în cazul diabetului de tip 1.

Prima tehnică utilizată pentru detecția anticorpilor anti-celule insulare pancreatice (ICA) a fost imunofluorescența indirectă (IIFT). Această tehnică utilizează ca substrat pancreasul și permite identificarea mai multor anticorpi. Metodele de detecție au evoluat, de la colorarea imunohistochimică utilizată în ICA la radioimunotestare (RIA) și test imunosorbent legat de enzime (ELISA). Aceste teste utilizează autoantigene recombinante.

Cei mai utilizați autoanticopi pentru diagnosticul și predicția diabetului de tip 1 sunt: anti- insulina (IAA), anti-decarboxilaza acidului glutamic (GADA), anti-tirozinfosfataza IA2 (IA-2A) și anti-transportor de zinc 8 (ZnT8). Identificarea acestora se poate face atât prin utilizarea imunofluorescenței indirecte, dar și prin utilizarea tehnicii ELISA.

Inova Diagnostics, o companie Werfen, al cărei distribuitor în România este MEDIST S.R.L., utilizează pancreasul de maimuță ca substrat în trusa de imunofluorescență, aceasta putând fi folosită pentru screening-ul din serul uman al anticorpilor anti-celule insulare pancreatice. Avantajul utilizării aceste tehnici este că permite identificarea unor anticorpi pentru care nu există încă alte metode de detecție și cuantificare.

Aflați mai multe aici despre testele de autoimunitate oferite de Werfen prin intermediul MEDIST S.R.L.

 

 

Surse:

  1. Ghid de management al diabetului zaharat (2021), elaborat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Președinte: Prof. univ. dr. Romulus Timar, și Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Președinte: Prof. univ. dr. Gabriela Roman
  2. Jia X, Yu L. Understanding Islet Autoantibodies in Prediction of Type 1 Diabetes. J Endocr Soc. 2024 Jan 2
  3. Kawasaki, E. Anti-Islet Autoantibodies in Type 1 Diabetes., Int. J. Mol. Sci. 2023, 24, 10012.
  4. Rajkumar V, Levine SN. Latent Autoimmune Diabetes. [Updated 2024 Mar 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan